zaterdag 9 mei 2009

Mont Blanc toch vanaf de Franse kant

Helaas zullen we de Mont Blanc toch vanaf de Franse kant moeten beklimmen. De hut aan de Italiaanse kant (Rifugio Gonella) is namelijk niet op tijd klaar. De heropening wordt verwacht in de derde week van juli, en dat is net een week te laat.

Het wordt dus: of de kortste route (druk!), of de mooiste route (lang!). Zelf zit ik momenteel met een longontsteking thuis, dus ik vermoed dat mijn conditie begin juli niet zo best zal zijn. De kortste route begint opeens aantrekkelijk te worden...


Deze route begint
vanaf de Refuge du Goûter, op 3817 m hoogte. Dan hoef je dus nog maar 993 m omhoog naar de top, ca. 5 uur. Maar deze hut is altijd overvol, dus van slapen komt niks. Als alternatief kunnen we denken aan overnachten in een lagere hut: Refuge de Têtes Rousse (3167 m). Daar kom je langs op weg naar de Ref. du Goûter. Dat betekent wel 2-3 uur langer klimmen op de topdag, maar in de hut is het veel rustiger.












De topbeklimming vanaf Têtes Rousse vergt ca. 8 uur. Het lastigste deel zit in het begin: de overschrijding van het Grand Couloir en de klim naar de Gouter. Dat dat in het donker moet is wel een nadeel van deze keuze.






















De rest van de route is een eenvoudige conditiestamp. Bij goed weer tenminste, anders kan het dramatisch koud en link worden. Laten we hopen dat we in de vierde week van juli twee stabiele dagen treffen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten