zondag 1 maart 2009

De Italiaanse route naar de Mont Blanc

De italiaanse route lijkt me het meest aantrekkelijk. Rustiger dan de franse normaalroute via Gouter, en minder zwaar dan de drie-toppen-route over MB de Tacul en Mont Maudit.


We kunnen overnachten in de vernieuwde Gonella-hut. Althans, als hij volgens plan inderdaad in juli weer open is... Deze hut ligt wel 800 m lager dan de Refuge du Gouter, dus het wordt qua stijgen een zwaardere dag. Maar we beginnen daar dan wel met betere conditie aan, want een nacht(je) in de overvolle Ref. du Gouter valt niet mee. De italiaanse route is niet echt moeilijker dan de franse (ijs max. 40° steil t.o.v. max. 38° aan de franse kant).

De route volgt de linkertak van de Glacier du Dôme, en dan via de Col des Aiguilles Grises (3810 m) naar de Piton des Italien (4002). Dan rechtsaf de sneeuwkam volgend naar de Dôme du Gouter, waar we de normaalroute vanaf de Gouter-hut oppikken. Invoegen en file-lopen naar de top (4808 m).


Hopelijk krijg ik nog 2-3 mensen zo gek om met me naar de top van de Mont Blanc de Courmayeur (4748 m) door te lopen. Dat kost heen-en-weer ongeveer een uur.

Voor de afdaling kunnen we de Gouter-route volgen, en dan door naar het eindstation van de Tramway (Nid d'Aigle, 2372 m). Hopelijk zijn we dan nog op tijd voor het laatste treintje (ca. 17:00 uur). Anders wordt het overnachten in de Refuge Tête Rousse (3167 m).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten